Haber 19 MAYIS

Sayfa Adresi : https://www.haber19mayis.com.tr/haber-detay/224_-tuik-verilerine-gore-2022-de-aylik-ortalama-kazan

TÜRKİYE

Tümü

"TÜİK Verilerine Göre 2022'de Aylık Ortalama Kazanç, Asgari Ücretle Neredeyse Eşdeğerde!"

(4 Ay, 6 Gün önce) 0 Yorum
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Kazanç Yapısı İstatistikleri'ni açıkladı. Rapora göre, geçtiğimiz yıl kişi başı aylık ortalama kazanç 12 bin 450 TL olarak gerçekleşti. Bu rakam, asgari ücretin temmuz ayındaki zamla birlikte net 11 bin 403 TL, brüt 13 bin 404 TL olduğu dönemdeki seviyeye oldukça yakın.

Ankara, 25 Aralık 2023 - Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2022 yılı Kazanç Yapısı İstatistikleri'ni açıkladı. Rapora göre, geçtiğimiz yıl kişi başı aylık ortalama kazanç 12 bin 450 TL olarak gerçekleşti. Bu rakam, asgari ücretin temmuz ayındaki zamla birlikte net 11 bin 403 TL, brüt 13 bin 404 TL olduğu dönemdeki seviyeye oldukça yakın.

Çalışmada, saatlik ortalama brüt ücret-maaşın 55,4 TL olduğu belirtilirken, bu rakamlar erkekler için 54,4 TL, kadınlar için ise 57,4 TL olarak kaydedildi. Ayrıca, yıllık ortalama brüt kazancın 144 bin 390 TL olduğu ifade edildi.

TÜİK'in verilerine göre, en yüksek yıllık brüt kazancı yükseköğrenim mezunları elde etti. Bu eğitim düzeyinde erkeklerin yıllık ortalama brüt kazancı 207 bin 112 TL, kadınlarınki ise 171 bin 568 TL oldu.

Ayrıca, ekonomik faaliyetlere göre incelendiğinde, finans ve sigorta faaliyetleri sektöründe en yüksek yıllık ortalama brüt kazancın 293 bin 511 TL olduğu belirlendi. Diğer taraftan, nitelikli tarım, ormancılık ve su ürünleri sektörü en düşük yıllık ortalama brüt kazanca sahipti.

Cinsiyetler arası ücret farkı incelendiğinde, tüm eğitim düzeylerinde erkeklerin lehine bir fark görüldü. Yıllık brüt ücret-maaş ile hesaplanan gösterge için en yüksek fark yüzde 19,6 ile lise mezunlarında, en düşük fark ise yüzde 14,5 ile ilkokul ve altı mezunlarda gerçekleşti.

TÜİK'in yayınladığı bu veriler, ülkedeki maaş ve gelir dağılımını, eğitim düzeyine ve sektörlere göre detaylı bir şekilde ortaya koymaktadır.


YORUMLAR

Yorum Yaz
Bu habere daha önce yorum yapan olmadı.
Şimdi ilk yorumu sen yaz.!

POPÜLER VİDEOLAR

Tümü

SON EKLENEN VİDEOLAR

Tümü

GÜNÜN UYARILARI

Tümü
  • AKOM İstanbul için fırtına uyarısı yaptı. Yarın öğle saatlerinden itibaren görülmesi beklenen fırtınanın akşam saatlerinde etkisini kaybetmesi bekleniyor.
    4 Ay, 9 Gün önce
  • KUVVETLİ RÜZGAR UYARISI: Rüzgarın Orta ve Doğu Karadeniz'in iç kesimleri ile İç Anadolu'nun doğusunda kuvvetli (40 ila 70 km/saat), Batı ve Orta Akdeniz kıyılarında kuvvetli ve zaman zaman kısa süreli fırtına (50 ila 80, hamleli 90 km/saat) şeklinde esmesi beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.
    4 Ay, 10 Gün önce
  • KUVVETLİ YAĞIŞ UYARISI: Yağışların; Ege, Batı Akdeniz, Balıkesir, Adana, Osmaniye ve Hatay çevreleri ile Çanakkale'nin güney kesimlerinde kuvvetli, Antalya çevrelerinde yer yer çok kuvvetli olması beklendiğinden yaşanabilecek olumsuz şartlara karşı dikkatli ve tedbirli olunması gerekmektedir.
    4 Ay, 10 Gün önce
EURO
34.8255
DOLAR
32.4527
OHİO
SÜPER LİG
YAZARLAR
ÖZEL HABER
ARŞİV
GAZETE MANŞETLERİ
KARİKATÜR KÖŞESİ
ANKETLER
Seçili anket bulunmamaktadır
Bu ankete toplam kişi katıldı.